VOORSTELLING ANTWERP: “Waarom focust Antwerp zich niet op de beker?”

2
Antwerp Charleroi Europa Bosuil

Komende vrijdag openen Racing Genk en KV Kortrijk de Jupiler Pro League 2019-2020. Wat mogen we straks van onze ploeg verwachten? Onze watcher oordeelt: “Het is gemakkelijk aan de top te komen, nu moet de ploeg blijven presteren met de hogere verwachtingen in het achterhoofd.”

Het voorbije seizoen

Antwerp nam vorig seizoen een voortvarende start, maar vooral buitenshuis. In eigen huis won het wel meer als het jaar voordien, maar nog niet voldoende. In de beker lagen ze er al snel uit door KV Mechelen, dat nadien ook de beker won. Antwerp had zo snel de focus op de Jupiler Pro League en die kon het daar zeker gebruiken.

Naarmate de competitie vorderde, schoof Antwerp op richting de top. Een topclub kloppen, dat moest de ambitie zijn, maar daar slaagde de Great Old niet in. Tegen competitieleider Racing Genk werd zelfs een dubbele voorsprong uit handen gegeven. Play Off I-deelname kwam echter nooit in gevaar, maar daar gingen de verwachtingen wel iets of wat omhoog.

En Laszlo Bölöni luisterde zowaar. Beter voetbal gekoppeld aan punten. Daar waar Antwerp in de reguliere competitie niet in slaagde de topploegen te kloppen, deed The Great Old dat in de Play Offs alsof ze het al jaren deden. Het leverde een knappe vierde plaats op, al zat er ook veel meer in. Tegen Charleroi werd het Europese ticket afgedwongen. Eind goed, al goed.

De verwachtingen

Doordat Antwerp vorig seizoen vrij makkelijk Play Off I heeft gehaald, moet het daartoe in staat zijn om dat opnieuw te halen. Bovendien zijn de sterkhouders van vorig seizoen gebleven, waardoor dat even gemakkelijk zou moeten zijn. Een Europees ticket moet weer mogelijk zijn, maar als KV Mechelen als tweedeklasser de Beker van België kan winnen, waarom focust Antwerp zich daar niet op? En nog een bijkomende opdracht voor Laszlo Bölöni: bouw een thuisreputatie op. Ploegen moeten angst hebben van het Bosuilstadion, je hebt er een ploeg voor en de twaalfde man is daar sowieso op voorbereid.

Grootste verlies

Het huurcontract van Omar Govea, dat een aankoopoptie bevatte, werd niet verlengd. De Mexicaan kon langer blijven, maar twijfelde. En dan legde Antwerp een andere middenvelder vast, waardoor de komst van Govea plots geen prioriteit meer was. En dus tekende hij een langdurig contract aan de Gaverbeek bij Zulte Waregem, misschien een ploeg dat meer bij hem past. Alhoewel, na een moeilijk seizoensbegin had hij zijn plaatsje tijdens de Play Offs wel gevonden.

Beste aanwinst

Na het vertrek van Omar Govea moest Antwerp de transfermarkt nog op om een nieuwe middenvelder vast te leggen. De keuze viel op Alexis De Sart van Sint Truiden. De amper 22-jarige middenvelder is technisch sterk, maar heeft tegelijk ook een grote motor. Een verbeterde versie van de Mexicaan én bovendien een Belg. Iets wat Antwerp te kort leek te komen na het vertrek van onder andere Jelle Van Damme en William Owusu. Vorig seizoen speelde hij 42 wedstrijden. Daarin kwam hij zes keer tot scoren en gaf hij zes assists.

De oefencampagne

De oefencampagne van Antwerp kan je best geslaagd noemen. Nu ja. Tegen de amateurclubs werd nog vlot gewonnen, maar vanaf de tegenstander iets zwaarder werd, werd het ook voor Antwerp lastiger om de wedstrijden winnend af te sluiten. In een voorbereiding is zoiets ook perfect om te zien waar de trainer moet bijslijpen, natuurlijk. De laatste twee oefenduels werden echter wél gewonnen, tegen niet de minsten. FC Utrecht, toch de nummer vier in de Eredivisie en gelijkspel tegen het Franse Valenciennes, uit de Ligue 2. Toegegeven het kan altijd beter, natuurlijk.

De eerste wedstrijden

1. 28/07/2019 20:00 KAS Eupen – Royal Antwerp
2. 4/08/2019 20:00 Royal Antwerp – Waasland-Beveren
3. 11/08/2019 18:00 Sporting Charleroi – Royal Antwerp
4. 18/08/2019 18:00 Royal Antwerp – STVV
5. 25/08/2019 14:30 Royal Antwerp – KAA Gent
6. 1/09/2019 20:00 Zulte Waregem – Royal Antwerp
7. 15/09/2019 14:30 RSC Anderlecht – Royal Antwerp

Hier kijken wij naar uit

Een uitgekookte Bosuil, die haar team naar voren stuurt en dat blijft doen negentig minuten lang. Een typisch avondje Antwerp, gekoppeld aan een overwinning. Geen klinkende zeges, wel veel knokwerk-voetbal, gekruid met hier een daar een geniale ingeving van Lior Refaelov of Dieumerci Mbokani. Antwerp leeft weer, de abonnementen waren allemaal uitverkocht: wij kijken uit naar het seizoen van Antwerp. De fanatieke aanhang van The Great Old zal er weer iedere wedstrijd thuis en uit staan voor hun ploeg. Dit zorgt voor fantastische beelden waar verscheidene eersteklassers jaloers op is.

Het type-elftal

Voetnoot: de teksten werden afgesloten op 21 juli 2019

2 REACTIES

  1. Sfeer moet er zijn,maar moet dan gepaard gaan met gevaarlijke en/of vervelend Bengaals vuur en rook .
    Zonder kan ook .
    COYR !
    Willy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in