Viktoria Plzen, een kennismaking

0

Als je Plzen hoort dan denk je automatisch aan bier/pils. Maar de stad en de ploeg is veel meer dan dat. Tijd om kennis te maken met Viktoria Plzen.

Vikoria Plzen is ontstaan in 1911. Zo mochten ze in 2011 hun honderdjarig bestaan vieren dat extra werd gekruid door de 1ste grote prijs het seizoen voordien. Namelijk de Tsjechische beker en zo kwalificatie voor de Europa League. Maar de feestelijkheden voor hun honderdjarig bestaan waren nog niet afgelopen. Want in het seizoen 2010-2011 mochten ze voor de 1ste maal de landtitel in de lucht steken. Het daaropvolgend seizoen speelden ze voor de 1ste maal in het Uefa Champions League. Met vijf punten uit zes wedstrijden kwalificeerden ze zich voor de Europa League als derde in hun groep. Na verlengingen werden ze daar uitschakeld door het Duitse Schalke04.

Sindsdien is Viktoria Plzen een topploeg geworden in de Tsjechische competitie. Elk jaar kwalificeerden ze zich voor Europees voetbal en verzamelden ze een indrukwekkend palmares in de vaderlandse competitie. Zo hebben zij op een kleine tien jaar tijd vier maal de landtitel mogen vieren en tweemaal de Tsjechische beker in de lucht mogen steken. Een niet te onderschatten elftal dus.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Recente Europese geschiedenis

In het seizoen 2018-2019 was Viktoria Plzen rechtstreeks gekwalificeerd voor de groepsronde van de Champions League. Dit in een groep met AS Roma, Real Madrid en CSKA Moskou. Niemand had Viktoria Plzen enige kans gegeven om zich in deze groep te kwalificeren voor na nieuwjaar Europees voetbal. Maar niets was minder waar. Dankzij twee zeges en één gelijkspel eindigde Viktoria Plzen met 7 punten in zijn groep en plaatste zich voor de tweede ronde van de Europa League.

Nadien bleek het Kroatische Dynamo Zagreb te sterk voor Viktoria Plzen. Maar dankzij een knappe tweede plaats in de competitie, na Slavia Praag mochten ze zich terug opmaken voor de kwalificaties van de Europa League.

Dit seizoen

Het seizoen in Tsjechië is reeds vier speeldagen onderweg. Viktoria Plzen is het nieuwe seizoen zeer sterk begonnen met drie overwinningen en één gelijkspel. Zo parkeren ze zich op een tweede plaats tussen de twee ploegen uit de hoofdstad. Namelijk Slavia Praag en Sparta Praag.

Europees moest Viktoria Plzen aan de slag tegen het Griekse Olympiacos Piraeus. Dit in de tweede voorronde van de Champions League. Na een 0-0 gelijkspel gingen de mannen van trainer Pavel Vrba met zware 4-0 cijfers onderuit in Athene. Nu mogen ze zich klaarmaken voor een confrontatie tegen Antwerp in de derde voorronde van de Europa League.

Beste spelers heden en verleden

Hun veruit bekendste en beste speler is Patrik Hrosovsky. Een Slovaakse centrale middenvelder die vooral wordt uitgespeeld als defensieve middenvelder. Hij heeft een contract getekend bij Racing Genk maar in de overeenkomst staat dat hij zich nog eerst mag concentreren op het Europese werk van Viktoria Plzen. Hopen dus voor zowel Antwerp als Racing Genk dat het Europese avontuur van Viktoria Plzen na deze twee wedstrijden erop zit.

Patrik Hrosovsky – foto www.global-sports.com

Pavel Nedved

Viktoria Plzen heeft in het verleden verscheidene goede spelers voortgebracht die het geschopt hebben tot in de Tsjechische nationale ploeg. Maar twee spelers hebben daarbuiten nog serieus hun sporen verdiend. Eén daarvan is Pavel Nedved. De linkermiddenvelder vooral bekend van zijn Juventus periode had een gouden linkervoet. Hij heeft in heel zijn carrière 550 officiële wedstrijden gespeeld waarin hij 121 keer tot scoren kwam. Titels in Tsjechië, Italië en een zilveren medaille op het EK96 in England vullen zijn prijzenkast.

Petr Cech

Petr Cech is de tweede jeugdspeler van Viktoria Plzen die een immense carrière heeft uitgebouwd. Zijn debuut in de hoofdmacht van Viktoria Plzen heeft hij nooit gemaakt. Zo is hij van de U19 gratis vertrokken naar FK Chmel Blsany, een ander Tsjechische ploeg. Nadat hij werd getransfereerd naar de Tsjechische grootmacht Sparta Praag werd hij de rijzende ster van het Tsjechische voetbal. Na een passage van twee jaar bij Stade Rennes in Frankrijk kwam de grote transfer naar het Engelse Chelsea. Hieruit volgen in totaal 11 seizoenen dat hij onder de lat zou staan in Londen en talloze prijzen winnen.

Op het einde van het vorige seizoen is hij gestopt met voetballen. Zijn laatste ploeg was het Engelse Arsenal. In totaal zou Petr Cech 124 uitkomen voor de Tsjechische nationale ploeg daarbij komen nog meer dan 700 wedstrijden op het hoogste niveau. Bijgevolg is hij een echt monument van het Tsjechisch voetbal en bij zijn ex- club Chelsea FC.

Niet te onderschatten

Viktoria Plzen is een tegenstander die niet onderschat mag worden. Zij spelen zeer fysiek voetbal en zijn een moeilijk te ontwrichten blok. Anderzijds hebben zij het dit seizoen heel moeilijk om een goal te maken op het Europese toneel. Namelijk in twee wedstrijden tegen Olympiacos Piraeus kwamen zij niet tot scoren. Hetzelfde als afgelopen weekend in de nationale competitie. Kortom moet Antwerp proberen om allereerst de 0 te houden in Brussel. Om zo vervolgens snel uit te breken en de bal naar Dieumerci Mbokani te spelen. Momenteel is hij is zo een goede vorm dat bijna elke baltoets wel een doelpunt kan opleveren.

Donderdag is het dan eindelijk zover. Na 22 lange jaren eindelijk terug Europees voetbal voor Royal Antwerp Football Club. België hebben we al verbaasd de afgelopen twee seizoen nu is het tijd om Europa te veroveren!!

Beelden Youtube kanaal Sfeer Royal Antwerp Football Club

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in