OPINIE: Tijd voor een VAR-mars in Brussel?

0
Jupiler Pro League logo VAR

De ‘Video Assistent Referee’ kan een fantastisch hulpmiddel zijn om een voetbalwedstrijd correct te laten verlopen. Maar niet op de manier hoe het nu gebeurt in België.

Commercialisering

Voetbal is een sport waar veel geld in omgaat. Supporters betalen hun tickets of abonnementen, tv-gelden, sponsors en één punt maakt het verschil tussen Champions League of roemloos achterblijven. Daarom moet elke wedstrijd zo correct mogelijk verlopen en zonder dat er fouten gebeuren.

De commercialisering van de sport (lees tv-gelden) heeft ervoor gezorgd dat er momenteel tientallen camera’s rond een voetbalveld staan. Zodoende je bijna kan zien welk grassprietje niet correct staat. Dit zorgt ervoor dat elke fout en discutabele beslissing tientallen keren herhaald kan worden vanuit elke hoek. Juist nog niet met een bodycam op de spelers zelf (maar dit zal ook nog wel komen).

Introductie VAR

Vanaf het seizoen 2017-2018 is de VAR in werking in de Jupiler Pro League. Sindsdien zijn er al massa’s discutabele tot zelfs ronduit foute beslissingen genomen door de VAR. Dit weekend alleen staat er al bol van.

Een scheidsrechter of een grensrechter moet een beslissing nemen in een fractie van een seconde. Niet gemakkelijk en respect voor deze mensen die elke week op onze Belgische velden staan. Maar de VAR zou geen fouten mogen maken. Zij beschikken over alle beelden uit alle hoeken en ze bekijken de beelden met zijn drieën. Hoe kan dit dan nog mis lopen?

Enkele voorbeelden:

R Antwerp FC – Standard (25/01/2019)

Een overduidelijke strafschopfout op Jonathan Bolingi wordt genegeerd en in het daaropvolgend tumult krijgt Didier Lamkel Zé zijn 2de gele kaart en dus rood. Zie wedstrijdverslag voor de beelden!

Indien de penalty wordt toegekend kan Antwerp op een 1-0 voorsprong komen en kunnen ze deze eventuele voorsprong ook met 11 man verdedigen.

KAA Gent – R Antwerp FC (25/11/2018)

Een wedstrijd die de geschiedenis zal ingaan als VARschrikkelijk. Tot driemaal toe komt de VAR tussen bij een mogelijke discutabele beslissing. Tweemaal is dit correct maar ook éénmaal totaal fout. Waardoor de 0-1 van Antwerp onterecht wordt afgekeurd.

Het zal uiteindelijk 0-0 blijven dankzij een geniale penaltysave van Sinan Bolat is de slotseconden. Zie wedstrijdverslag.

R Antwerp FC – KV Oostende (09/11/2018)

Overduidelijk handspel van Ivo Rodrigues wordt niet gezien door de arbiter en de man in het busje zag er ook geen fout in. Goed voor Antwerp maar geen correcte beslissing.

In dezelfde wedstrijd krijgt Jonathan Bolingi geel voor een fout die ook wel rood had mogen zijn. Dit voorbeeld om aan te tonen dat de VAR niet altijd in het nadeel van de Great Old is.

Probleem is tweezijdig

Het verkeerd ingrijpen van de VAR is niet het enigste mankement aan het systeem. Maar ook het niet ingrijpen in beslissende situaties zorgt voor zeer veel frustraties bij spelers, trainers, bestuurders en fans.

Een voorbeeld hiervan van de afgelopen speeldag is de winnende goal van Anderlecht in de wedstrijd tegen Eupen van afgelopen weekend. De goal van Ivan Santini had nooit goedgekeurd mogen worden. De voorzet van Ivan Obradovic kwam vanuit een buitenspelpositie. Maar zowel de grensrechter, scheidsrechter als de VAR gaven niet thuis. Dan spreken we toch al 6 (!) mensen die niet zagen wat ze zouden moeten zien.

De lijst hierboven is maar een selectie … Jammer genoeg zijn er zo nog tientallen voorbeelden aan te halen.

De oplossing

Marc Coucke
Marc Coucke (Bron: vrt)

De problemen met de VAR kan je niet alleen oplossen door nog meer te investeren in technologie. Beelden zijn er genoeg, lijnen kan je trekken en driehoekjes kan je tekenen.

De Pro League, onder leiding van Marc Coucke, is volop bezig met het uitwerken van een nieuwe competitieformule. Denken ze in Brussel echt dat de fans daar op zitten te wachten? We krijgen nu pas juist ons competitiemodel uitgelegd aan buitenlandse voetbalfans.

Alle tijd en geld die de Pro League daar voor gebruikt, kunnen ze beter op een andere manier spenderen. Investeer namelijk in je mensen!

Scheidsrechtsters en grensrechters

Er is altijd veel kritiek op de scheids- en grensrechters. Hun leven is er ook niet gemakkelijker op geworden. Dit door de vele camerabeelden die er zijn, analisten die elke fase 100 maal becommentariëren en elke supporter die op zijn smartphone de beelden zelf kan analyseren.

Daarom moet de Pro League investeren in zijn scheids- en grensrechters:

 • Volwaardige profs maken
 • Scheidsrechter in het profvoetbal mag geen hobby zijn
 • Meer investeren in jonge scheidsrechters
 • Scheidsrechtersopleiding aantrekkelijk maken voor jongeren
 • Elke jeugdspeler vanaf 15 jaar laten proeven van het scheidsrechtersvak bij de eigen club

Als al deze zaken gebeuren krijgen we binnen een aantal jaren nog eens een Belgische scheidsrechter op een internationaal tornooi. Dat was de laatste 4 EK’s en WK’s namelijk niet het geval … Onbegrijpelijk dat dit al geen ‘wake-up call‘ was.

De VAR of videoref

‘De man in het busje’. Degene die het dikwijls gedaan heeft door verkeerd in te grijpen of juist niet in te grijpen. Momenteel zijn de videoscheidsrechters huidige refs of ex-refs die een kleine omscholing krijgen. Daardoor krijg je dus mensen die eigenlijk nog denken zoals een scheidsrechter dacht voor de invoering van de VAR.

Mensen die als VAR aan de slag gaan, moeten een doorgedreven opleiding krijgen in het analyseren van beelden. Dat is namelijk iets heel anders dan scheidsrechter zijn op het veld.

Maar daar stopt het niet bij, want ook ervaring op het veld is nodig om een goede videoref te zijn. Waarom niet de kans geven aan ex-profvoetballers of ex-trainers om hiervoor een opleiding te volgen? Zij kennen het spelletje en kunnen zo hun ervaring ten goede gebruiken om het Belgische voetbal te verbeteren. De beste stropers worden tenslotte de beste boswachters, is het niet?

De VAR-mars

Een mars naar Brussel organiseren om een betere VAR te krijgen is overdreven. Maar het zit wel mee in de lijn van de vele zaken die je als voetbalsupporter maar moet slikken en wat er weer bij komt. Net zoals:

 • Onnodige combiregelingen
 • Geen vastgelegde kalender
 • Televisie gaat voor de noden en behoeften van fans
 • Overdreven acties van politie en stewards
 • Verbod op pyrotechnisch materiaal
 • Verbieden van spandoeken en sfeeracties

Er komt een moment dat de voetbalsupporter zegt: “het is genoeg geweest!”. Zodoende wegblijft uit de stadions, geen tv-abonnement meer koopt en dat voetbal gestorven is aan zijn eigen commercialisering.

Oproep aan de Pro League: Vaar niet op de ijsberg maar keer de voetbalboot richting de horizon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in