VAR: ook deze speeldag twee maten en twee gewichten

2
Kevin Van Damme VAR Antwerp Eupen
Bron: Play Sports

Een nieuwe speeldag, een nieuwe VAR-soap … We hadden het graag anders gezien, maar ook in de wedstrijd van Antwerp FC tegen AS Eupen tekende de Video Assistant Referee weer voor een hoofdrol. Twee doelpunten werden afgekeurd en twee keer waren er heel wat vragen over te stellen achteraf, zeker als je vergelijkt met wat er gebeurde op de andere velden.

Registreer je nu op betFIRST en krijg tot 200 euro bonus om te wedden op matchen van Antwerp!

Antwerp speelde zondagavond een sterke wedstrijd tegen Eupen, won verdiend met 2-1 en verzekerde zich zo van deelname aan play-off 1. Twee afgekeurde goals zorgden er jammer genoeg voor dat het langer nagelbijten was dan nodig.

Iedere week opnieuw fouten VAR

Geloof ons vrij: we zouden graag eens na een wedstrijd geen stuk moeten schrijven waarin we de fouten van de VAR aankaarten. We kunnen echter niet anders als we die fouten ieder wedstrijd opnieuw zien.

Gelukkig mogen wij als fans, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Laszlo Bölöni, wel nog zeggen waar het op staat. De Voetbalbond wil sinds dit jaar namelijk geen kritiek meer horen van spelers of trainers en deelt zelfs boetes uit van 5000 euro of meer.

Twee afgekeurde doelpunten van Antwerp …

Tegen Eupen was er opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de Video Assistant Referee. Scheidsrechter Kevin Van Damme keurde op aangeven van zijn VAR maar liefst twee doelpunten van Antwerp af.

1. ‘Duwfout’ Batubinska

Het begon met een doelpunt van Dylan Batubinsika. De verdediger maakte zich goed vrij en tikte mooi een vrije trap binnen. Spelers, trainer en fans waren volop aan ‘t vieren toen de VAR ineens vroeg aan scheidsrechter Van Damme om toch eens naar zijn scherm te gaan kijken.

Na enig twijfelen besloot die om het doelpunt af te keuren voor een duwfout. Achteraf was iedereen, fan of analist, het erover eens dat Batubinsika weinig fout deed en dat er van een ‘clear error’ alleszins geen sprake was.

Het wordt nog erger als we naar de andere velden kijken. Tijdens Sporting Lokeren – RSC Anderlecht komt Ivan Santini bijvoorbeeld weg met deze overduidelijke slag. Zowel de scheidsrechter als de VAR zagen hier echter geen fout in …

2. ‘Buitenspel’ Mbokani

Even later was Dieumerci Mbokani het slachtoffer van de VAR. De Congolees scoorde een schitterend doelpunt, maar stond volgens de mannen in het busje buitenspel. Zelf kunnen we op de beelden niet uitmaken of het nu wel of niet buitenspel was, maar veel zal het alleszins niet geweest zijn …

Staat Dieumerci Mbokani hier buitenspel? (Bron: Play Sports)

Ook hier maakt een blik op de andere velden pijnlijk duidelijk dat al dan niet ingrijpen van de VAR nog steeds pure willekeur is. KRC Genk vermeed in Charleroi een nederlaag dankzij een doelpunt met een zware buitenspelgeur aan:

Stond Bryan Heynen hier geen buitenspel? (Bron: Play Sports)

Wanneer wordt VAR consequent?

Gelukkig gaf Antwerp zondagavond niet op en bleef het gaan voor die winning goal. Het was uiteindelijk Jonathan Bolingi die de Great Old naar play-off 1 schoot. Ironisch genoeg was het deze keer de VAR die hier moest ingrijpen nadat de scheidsrechter de goal onterecht had afgekeurd. Maar zoals het gisteren klonk op Sports Late Night op VIER: “Zonder de VAR stond het toen al minstens 2-1”.

We kunnen alleen maar hopen dat de videoscheidsrechters voor de play-offs nog op opleiding gaan en dat hun beslissingen eindelijk consequent zijn …

2 REACTIES

  1. Het is wraak roepend hoe Antwerp benadeeld word en de zo gezegde grote ploegen bevoordeeld worden!Hopelijk is er in de play-off een goede var en eerlijke scheidsrechters want zo is het niet meer eerlijk en weet je dat ofwel Genk(terecht) of Brugge kampioen word!Wat Antwerp zondag liet zien was mooi voetbal en aanvallend dus breek ze niet altijd af heren van de pers!En zie ook eens van waar ze komen op 2jaar!

  2. Het niveau van arbitrage in België is ondermaats. Professionele refs enige oplossing. Loon hoger of lager bij perfecte prestatie, zoals in de privé.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in