Het Bosuilstadion is jarig!

0
Bosuilstadion Royal Antwerp FC renovatie en update nieuwe Bosuil

Vandaag exact 96 jaar geleden op 1 november 1923 werd het Bosuilstadion van Royal Antwerp Football Club officieel geopend.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Voorgeschiedenis

Thuisclub Royal Antwerp FC speelde eerst op het Wilrycksche Plein (als exercitieterrein ook het “Plaine des Manœuvres” genoemd). Vervolgens, in 1893, werd een veld gehuurd aan de Transvaalstraat in de wijk Zurenborg. Door de toenemende bebouwing in deze buurt diende de club al snel te verhuizen. Vanaf 1895 speelde Antwerp op een terrein naast de Velodroom van Zurenborg en vanaf 1897 op het middenterrein van de Velodroom.

In 1903 werd de club voor het eerst eigenaar en bouwde men een tribune aan de Kruisstraat. Vijf jaar later verhuisde Royal Antwerp Football Club naar de Broodstraat. Sinds 1923 speelt Antwerp FC in de Bosuilstadion. Tijdens het seizoen 1928-29 moest, vanwege een ruzie met de eigenaren van het Bosuilstadion, tijdelijk uitgeweken worden naar de velden van Berchem Sport en Beerschot.

Opening op 1 november 1923

Op 1 november 1923 werd het nieuwe stadion van Royal Antwerp Football Club officieel geopend. De nieuwste voetbaltempel van België telde op dat moment 38.000 plaatsen en de eerste wedstrijd was België-England die op 2-2 eindigde. Nadien zouden er nog vele internationale wedstrijden plaatsvinden. Vooral de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Nederland werden historisch en zo kreeg ook het Bosuilstadion zijn bijnaam ‘de hel van Deurne Noord’.

Hoogte- en dieptepunt

Op het hoogtepunt van het stadion waren er 60.000 zitjes. Maar stelselmatig geraakte het stadion meer en meer in verval. De hoop op het vernieuwde voetbaltempel op de Bosuil gronden voor Euro2000 werden afgeschoten door het toenmalige stadsbestuur. Hierdoor zag Antwerp zich een nieuw stadion door de neus geboord worden.

Op het dieptepunt telde het Bosuilstadion nog maar iets meer dan 12.000 plaatsen. Gesloten tribunes, veiligheidsproblemen en betonrot zorgde ervoor dat er niet meer toeschouwers binnen mochten. Gelukkig was er hoop op komst.

Nieuwe toekomst dankzij Paul Gheysens

Vlak na de promotie van Antwerp naar de Jupiler Pro League kondigde Paul Gheysens, eigenaar van bouwbedrijf Ghelamco, de bouw van een nieuwe tribune 1 aan. De eerste infrastructurele stap richting de uitbouw van een topclub.

Paul Gheysens Royal Antwerp FC
Paul Gheysens

Op 25 november 2017 werd één van de vele stappen gezet die aan het leiden zijn tot de wederopstanding van de Great Old. Op 20 weken tijd slaagde Ghelamco erin om een volledig nieuwe tribune op ‘Den Bosuil’ te plaatsen. Ongekend en ongezien!

Opening

De officiële opening gebeurde onder leiding van de voorzitter en eigenaar van Royal Antwerp Football Club, Paul Gheysens en burgemeester Bart De Wever. Deze maakte de opmerking dat het de bedoeling is om de Oosterweel dan in 19 weken te bouwen. Goede tip Bart: Stel Paul Gheysens aan om deze te bouwen.

Club en fans in harmonie

Deze 25ste november 2017 was een avond van perfecte harmonie. Eerst het officiële gedeelte met een klein vuurwerk toen de spelers het veld opliepen. Dit perfect aangevuld door de zingende Antwerpfans en zelf met het nodige rook en vuur. Tot slot een prachtige licht- en muziekshow georganiseerd door de club.

Geniet nog even van deze magische avonden met deze beelden!

Beelden Youtube Kanaal ‘Sfeer Royal Antwerp Football Club’

Toekomst

Op 18 oktober 2019 was kwam dan het goede nieuws in de verdere uitbouw en vernieuwing van het Bosuilstadion. De bouwvergunning voor tribune 4 werd namelijk afgeleverd. Zodoende zal Antwerp tegen april 2020 over twee gloednieuwe tribunes beschikken.

De werken aan deze nieuwe tribune zijn volop bezig. Momenteel is bouwbedrijf Ghelamco bezig met de voorbereidende werken.

Werken Tribune 4 op 31/10/2019
Werken Tribune 4 op 31/10/2019

Nadat de nieuwe tribune is opgeleverd zal er terug een droom werkelijkheid worden. Namelijk in het seizoen 2020-2021 zal Antwerp dan in het eigen Bosuilstadion terug Europees voetbal kunnen spelen. Gedaan met midweekse tripjes naar het Koning Boudewijnstadion dan. Al had dit ook wel zijn charme.

Beelden Youtube Kanaal ‘Sfeer Royal Antwerp Football Club’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in