Het BAS blijft Antwerp beroeren

0
Jupiler Pro League logo play-off 1

Gisteren heeft een BAS (Belgisch Arbitragehof van de Sport) een gedeeltelijke arbitrale uitspraak gedaan in het matchfixingdossier Propere Handen. Een spannend moment voor de betrokken clubs maar ook voor Antwerp. Want wanneer start nu de Europese campagne?

Wat vooraf ging

Antwerp kwalificeert zich in de Play-Off finale voor de voorrondes van de Europa League. Dit na een spannende 3-2 overwinning tegen Sporting Charleroi. Antwerp moet normaal 25 juli in de tweede voorronde aantreden en speelt de terugwedstrijd één week later.

KV Mechelen is dankzij bekerwinst zeker van een plaats in de poule fase van de Europa League maar zij worden veroordeeld in de zaak ‘Propere Handen’ wegens matchfixing en verliezen hun Europees ticket (en promoveren niet).

Het bondsreglement stelt dat het Europees ticket naar de eerstvolgende in de reguliere competitie gaat. In dit geval profiteert Standard Luik als derde in de stand. Zij zijn op dat moment rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Voor Antwerp houdt dit in dat zij een ronde later aan de bak moeten. Dit op 8 augustus en 15 augustus.

Tot slot neemt niet Sporting Charleroi (als verliezend finalist Play-Off finale) maar AA Gent het laatste Europees ticket tot zich. Zij nemen zo de plaats in van Antwerp in de tweede voorronde van de Europa League.

Registreer je nu en krijg tot €200 om in te zetten op voetbalwedstrijden

Het BAS

Zoals te verwachten viel ging KV Mechelen in beroep tegen de uitspraak van de Koninklijke Belgische VoetbalBond. Vorige week hadden alle partijen drie dagen de tijd om hun pleidooi te houden. Zelfs stadsgenoot Beerschot-Wilrijk was één van de partijen die zich moeide in de debatten.

Gisteren was het dan zover, de langverwachte uitspraak van het BAS. Het volledige verslag van het BAS telt 41 pagina’s (volledig verslag). Gelukkig heeft de redactie van Sporza de uitspraak kort en bondig samengevat.

Motivering

Om de uitspraak van het BAS te begrijpen moet u goed het onderscheid maken tussen een (eventuele) misdrijf en de straf die daarvoor wordt opgelegd.

Het BAS spreekt zich in deze eerste motivering niet uit over de vraag of KV Mechelen en Waasland-Beveren zich schuldig hebben gemaakt aan matchvervalsing. Het spreekt zich (voorlopig) enkel uit over de straf die beide clubs mogen krijgen. Hun antwoord: die straf kan op basis van het reglement onmogelijk degradatie zijn. Een andere straf kan dus wel nog.

Dat degradatie onmogelijk is, is gebaseerd op artikel B1711 van het reglement. Daarin staat dat wanneer daden van competitievervalsing degradatie van een club kunnen veroorzaken, klachten en vorderingen daarover voor 15 juni van het betrokken seizoen of binnen de 7 dagen na het einde van de competitie moeten worden ingediend “op straffe van onontvankelijkheid”.

Wat betekent dit voor Antwerp?

Je kan je vlucht en hotel al boeken naar Roemenië maar neem voor de zekerheid een annulatieverzekering. Want KV Mechelen ontloopt momenteel wel de degradatie maar er kan nog steeds een andere sanctie volgen. Indien het BAS oordeelt dat zij schuldig zijn aan matchfixing. Dan kunnen zij uitgesloten worden van deelname aan een Europese competitie. Maar een eventuele financiële sanctie (geldboete) of uitsluiting deelname aan de Croky Cup is ook één van de mogelijkheden.

Maar zelfs als het BAS oordeelt dat zij onschuldig zijn kan de UEFA nog altijd ingrijpen. Zij zijn namelijk in de mogelijkheid om een club uit te sluiten louter op verdenking van matchfixing.

Het is dus nog even afwachten wanneer Antwerp nu exact Europees voetbal zal spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in