Gill Swerts, jeugdtrainer bij Antwerp en ex-AZ speler – een exclusief interview!

0
Gill Swerts

Zondag voor de wedstrijd tegen STVV nam Gill Swerts even de tijd om wat vragen te beantwoorden voor Antwerp Fans. De ex-Rode Duivel (17 caps) en ex-speler van AZ is momenteel jeugdtrainer bij Antwerp. Hierdoor ook de ideale persoon om vooruit te blikken op dit tweeluik.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Hoe ben je bij Antwerp terechtgekomen en wat is je huidige rol binnen de club?

Gill Swerts: “Feitelijk op een heel aparte manier. Eén van de jeugdscouts van Antwerp, die werkt bij de bank ABN Amro in Berchem waar ook mijn vrouw werkt. Zo zijn ze met elkaar in contact gekomen en hij kwam dan te weten dat ik, de man van mijn vrouw, ex-voetballer Gill Swerts was. Hij vroeg op een zeker moment wat ik nu deed aangezien ik gestopt was met voetballen. Dit was ongeveer anderhalf jaar geleden en ik was juist bezig met mijn UEFA A diploma.”

“Zo heeft hij mijn naam doorgegeven aan Steven Smet, de jeugdcoördinator van Antwerp. Deze heeft zeer snel met mij contact opgenomen met de vraag of ik het zag zitten om volgend seizoen (seizoen 2018-2019) in de jeugd van Antwerp te stappen. Wij hebben een zeer constructief gesprek gehad en heel snel een overeenkomst gesloten. Zo heb ik het afgelopen seizoen de U16 van Antwerp getraind en gecoacht. “

Dit seizoen ook de U16?

Gill Swerts: “Nee, dat was in de eerste instantie wel de bedoeling. Maar na het vertrek van Luis (Luis Norton de Matos), coach van de beloften vorig jaar, as de club op zoek naar een trainer met tenminste een UEFA A diploma en liefst een ex-prof. Die hadden ze rondlopen in hun eigen gelederen en dan hebben ze mij doorgeschoven van de U16 naar de beloften/U21. “

Op termijn ambities om nog verder door te groeien als hoofdtrainer?

Gill Swerts: “Jawel, maar ik wel dat het trainersvak echt een praktijkvak is. Je kan wel de cursussen volgen maar wat je leert van voor een groep te staan daar leer je veel meer van. Het is al een hele grote stap van de U16 naar de U21. Ik zou hier eerst willen bijleren en groeien met de club. Het blijft wel mijn ambitie, dat heb ik ook van dag 1 gezegd. Het is de bedoeling om uiteindelijk door te groeien als assistent bij een eerste elftal en nadien hoofdtrainer te worden.”

“Maar stap voor stap en vooral assistent zijn van een hoofdtrainer waar je heel veel kan van leren. Die stap mag ik zeker niet overslaan. Ik ben nog jong, ben nog maar juist gestopt als prof. Momenteel geniet ik er elke dag van. “

Antwerp speelt nu donderdag tegen jou ex-ploeg AZ. De ploeg waar je 48 wedstrijden speelde en de titel mee veroverde. Wat zijn jouw herinneringen aan AZ?

Gill Swerts: “AZ was en is nog steeds een hele gemoedelijke club. Die bekend staat voor verzorgd en fris voetbal. Dat komt mede omdat er geen druk is. Het is een subtopper vergelijkbaar met AA Gent. Waar de supporters echt komen voor het voetbal en winnen niet het allerbelangrijkste is. Het is een club met een hele goede jeugdopleiding met de bedoeling jongens op te leiden en kans te geven in het eerste elftal. Met het plan om deze jongens nadien door te verkopen.”

“Bijgevolg omdat ze leuke voetballers hebben en er geen druk is zijn ze in staat om goede resultaten neer te zetten. Dat was ook toen ik er speelde en we kampioen werden. We speelden toen geen Europees voetbal waardoor Louis Van Gaal echt kon werken aan een groep en de focus leggen op de competitie. Waardoor we deze ook hebben gewonnen. “

Gill Swerts voor de wedstrijd tegen STVV

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Louis van Gaal was toen je trainer. In een lang verleden nog ex-speler geweest van Antwerp. Wat was je ervaring om hem als trainer te hebben?

Gill Swerts: “De allerbeste trainer die ik ooit heb gehad en ik ben zeker niet de enigste speler die dat zegt. Dat hoor je van bijna iedereen die met hem heeft samengewerkt. Het is een trainer die ieder individu binnen het teamproces beter kon maken en het individu en het team gaan hand in hand. Het team heeft een individu nodig en een individu heeft een team nodig. Deze samenbrengen daar was hij een meester in. Dat is zeker gebleken dat jaar.

Hoe schat je de huidige kern van AZ in?

Gill Swerts: “Met alle respect maar ik vind het mindere kwaliteit dan het jaar dat wij kampioen werden. (in deze ploeg speelde ook Moussa Dembele, Maarten Martens, Sebastien Pocognoli, Stijn Schaars,…). Maar nogmaals jongens uit de eigen opleiding dus dat doen ze heel goed. Ze hebben Ron Vlaar en Stijn Wuytens centraal achterin met heel veel ervaring. Ze hebben Jordy Clasie gehaald van Feyenoord. Speelt momenteel nog niet maar ook iemand met heel veel ervaring.”

“Daaromheen lopen jongens als Jonas Svenson op de back en vooraan Calvin Stengs uit de eigen opleiding. Voor Antwerp het geluk dat ze juist Guus Stil (vorig seizoen 12 doelpunten) hebben verkocht. Een team dat zeker goed kan voetballen maar ik schat Antwerp hoger in.”

Kan het gebrek aan ervaring bij AZ, buiten dan centraal achterin, het verschil maken?

Gill Swerts: “Ja, zeker al heb je met Ron Vlaar een echte mental coach achterin bij AZ. Ik heb er nog mee samengespeeld bij Feyenoord en het is iemand die echt een groep mee kan opladen. Maar als ik dan kijk naar het fysieke aspect want toch wel nodig is in het hedendaags voetbal. Daar staat Antwerp veel verder in. Maar Antwerp heeft zelf ook echt wel voetballers. Maar de combinatie van beide is aanwezig bij Antwerp en daarom denk ik dat zij zich gaan kwalificeren.”

We zullen er dan vanuit gaan dat Antwerp zich plaatst voor de groepsronde in de Europa League. Welke tegenstander zou jij dan graag zien?

Gill Swerts: “Om één tegenstander eruit te pikken is moeilijk. Maar ik denk dat het voor de supporters mooi zou zijn dat je een club uit één van de toplanden loot. Ik denk dat aan een Spaanse, Italiaanse of Engelse club. Ze hebben lang moeten wachten op dit Europees avontuur dan heb je liever een leuke tegenstander ertussen dan dat je bijvoorbeeld naar Kazachstan moet. Dus het zou leuk zijn voor de supporters dat er een hele leuke affiche uit de bus komt. Bijgevolg is dat ook goed voor de recette en dus voor de club.”

Maar eerst de kwalificatie afdwingen tegen AZ en dan kijken we wel verder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in