Bolat grijpt naast prijs, maar Antwerp eert zijn ‘Doelman van het Jaar’ (video)

0
Sinan Bolat keeper R Antwerp FC

Niet topfavoriet Sinan Bolat, maar Lovre Kalinic van KAA Gent kreeg gisteren tijdens het gala van de Gouden Schoen de prijs van ‘Doelman van het Jaar’ 2018. De ontgoocheling bij de keeper van Royal Antwerp FC was na afloop dan ook groot, al stak de club Bolat wel een hart onder de riem.

Sinan Bolat maakte er voor de verkiezing geen geheim van: de 30-jarige keeper wilde de prijs van ‘Doelman van het Jaar’ mee naar huis nemen. “Nu of nooit”, noemde hij het zelfs. Bolat droomt namelijk nog naar een transfer naar een grote competitie.

Bolat: 14 clean sheets in 2018

Die hoop was zeker niet ongegrond want na enkele moeilijke jaren is Bolat bij Antwerp weer naar zijn beste niveau gegroeid. In 2018 hield hij in de Belgische competitie maar liefst 14 keer de nul. Dit seizoen alleen al deed hij dat 9 keer, waarmee Bolat leider is in de Clean Sheet-ranking.

De ranking van de Clean Sheet in de Jupiler Pro League eind 2018.

Geen enkele doelman in de Jupiler Pro League kan zo’n cijfers voorleggen. Danny Vukovic komt het dichtst in de buurt. De doelman van leider KRC Genk zorgde vorig jaar voor 13 clean sheets, al had hij daar wel vier wedstrijden meer voor nodig dan Bolat.

Jury verkiest Kalinic

Toch bleken die indrukwekkende statistieken niet genoeg om de jury, bestaande uit sportjournalisten, bestuurslui van de Belgische voetbalbond, enkele scheidsrechters en vroegere winnaars van de Gouden Schoen, te overtuigen. Zijn verkozen een andere ‘Doelman van het Jaar‘.

De trofee ging naar Lovre Kalinic (160 punten), de ex-doelman van KAA Gent die sinds kort voor Aston Villa speelt. De boomlange Kroaat speelde vorig jaar een sterke play-off I, maar haalde dit seizoen nooit zijn beste niveau. In 2018 hield hij in totaal 10 keer zijn netten schoon in de competitie.

Ochoa tweede, Bolat derde

Zelfs de tweede plaats was Bolat niet gegund. Het zilver was voor Guillermo Ochoa van Standard Luik. De Mexicaan, die twaalf clean sheets behaalde vorig jaar, kreeg 132 punten.

Met 119 punten achter naam moest Sinan Bolat tevreden zijn met de derde plaats. Daarmee hield hij onder meer Matz Sels (61 punten), Nicolas Penneteau (53 punten) en Danny Vukovic (53 punten) achter zich.

“Bolat zal zaterdag laten zien dat hij de beste is”

Volgens Het Laatste Nieuws verliet Sinan Bolat na de bekendmaking van de uitslag vroeg in de show onmiddellijk de zaal. Ploegmaat Lior Refaelov bevestigde dat de doelman van Antwerp zeer ontgoocheld was.

“Logisch, toch? Samen met de hele Antwerp-familie dachten we dat hij zou winnen. Hij zou zeker een verdiende winnaar geweest zijn, vraag dat maar aan onze collega-voetballers, ook van andere clubs. Sinan heeft een topjaar achter de rug, geen enkele keeper heeft meer clean sheets. Ach, hij zal sterker terugkeren en zaterdag tegen Zulte Waregem laten zien dat hij de beste is”, besloot Refaelov optimistisch.

Antwerp stak Bolat een hart onder de riem met een mooie video:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in