AZ, een kennismaking met de Nederlandse buren

0
AZ - Royal Antwerp FC Europa League

Vanavond speelt Antwerp tegen het Nederlandse AZ Alkmaar. Een club met een Belgische maar ook een Antwerp connectie. Tijd om even kennis te maken met de Nederlandse buren uit Noord-Holland.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Na de thriller tegen Viktoria Plzen en de gemakkelijke zege tegen Sint-Truiden is het nu weer tijd voor Europees voetbal. Subtopper AZ Alkmaar is de tegenstander van onze reds. Spijtig genoeg wordt deze wedstrijd gespeeld zonder Antwerpsupporters. Prachtige beelden zoals tegen Viktoria Plzen zullen we deze keer niet te zien krijgen.

Beleef de sfeer hieronder opnieuw!

Beelden Youtube kanaal ‘Sfeer Royal Antwerp Football Club’

Geschiedenis

Het huidige AZ is een fusie tussen twee clubs uit Alkmaar. Namelijk Alkmaar 54 en FC Zaanstreek die in 1967 beslisten om samen één ploeg te vormen, Alkmaar-Zaanstreek Combinatie 67. Al snel bleek dat deze naam veel te lang was en en werd het woord Combinatie en het fusiejaar achterwegen gelaten. De nieuwe club ging door het leven als Alkmaar-Zaanstreek al zeer snel afgekort tot AZ.

De eerste jaren van het nieuwe AZ verliepen zeer moeizaam. Het was dan ook een fusie tussen twee financieel noodlijdende clubs en zoals dikwijls in een fusie maakt 1+1 geen 2 maar hoogstens een 1,5. Maar in 1972 kwam het licht aan het einde van de tunnel dankzij de gebroeders Molenaar die eigenaar waren van het elektronicabedrijf Wastora.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

De successen

Na een gestage opmars in het Nederlands voetbal mocht AZ in 1978 de eerste grote prijs binnenhalen namelijk de Nederlandse beker. In totaal heeft AZ viermaal de Nederlandse beker gewonnen (1978, 1981, 1982 en 2013)

Een beker is een prachtige prijs maar iedere club streeft naar de landstitel. AZ heeft deze al tweemaal de kampioenenschaal (in Nederland is het geen beker) in de lucht mogen steken. De eerste keer in 1981 en de laatste keer in 2009. Deze laatste titel was heel Belgisch en Antwerps getint met onder andere Gill Swerts, Mousa Dembele, Maarten Martens en Sébastien Pocognoli als basisspelers. De trainer van AZ was op dat moment ex-Antwerp speler Louis van Gaal.

Gill Swerts
Gill Swerts jeugdtrainer Antwerp en ex-speler van AZ

Het huidige AZ

De Nederlandse competitie is drie speeldagen onderweg en AZ Alkmaar heeft een prima start genomen. Zij staan momenteel tweedes in de stand na twee overwinningen en één gelijkspel. Het meest opvallende is dat ze de enige ploeg in de Eredivisie zijn die nog geen tegendoelpunten heeft moeten slikken. Dit mede dankzij het ervaren centrale verdedigingsduo Ron Vlaar en onze landgenoot Stijn Wuytens. Beide spelers kregen op speeldag 3 tegen FC Groningen (0-0) overigens rust na de Europese kwalificatie.

In het doel staat een oude bekende van het Belgische voetbal namelijk Marco Bizot, ex-keeper van landskampioen Racing Genk. Hij speelde van 2014 tot en met 2017 74 wedstrijden voor Genk maar kon zich nooit als een onbetwiste titularis opwerpen. Bij AZ is hij momenteel 7 wedstrijden (Europa League kwalificaties en competitie) ongeslagen.

De kracht van AZ zit hem vooral in het combinatievoetbal en het proberen het spel op te dringen aan de tegenstander. Met spelers zoals Jordy Clasie, Calvin Stengs en Oussama Idrissi zit er heel veel aanvallend geweld in de kern van AZ. Proberen de nul te houden zal geen gemakkelijke opdracht worden voor de troepen van Laszlo Bölöni.

Europees

AZ eindigde vorig seizoen als vierde in de Nederlandse competitie. Zodoende kwalificeerden zij zich voor Europees voetbal en moesten aan de slag in de eerste ronde van de Europa League kwalificaties. De eerste tegenstander was het Zweedse BK Häcken uit Göteborg. Na een 0-0 gelijkspel thuis won AZ in Göteborg met 0-3. Dit dankzij doelpunten van Myron Boadu, Calvin Stengs en Oussama Idrissi .

In de tweede voorronde van de Europa League was Mariupol FC uit Oekraïne de volgende tegenstander. Beide clubs konden niet in hun eigen stadion spelen. AZ moest uitwijken naar Den Haag en Mariupol FC moest uitwijken naar Odessa. De eerste wedstrijd in Odessa eindigde op een brilscore. Hierdoor moest AZ volop aan de slag in eigen huis (dat tijdelijk Den Haag was). Na de eerste 45 minuten stond AZ reeds op een 2-0 voorsprong dankzij doelpunten van Calvin Stengs en Thomas Ouwejan.

De tweede helft ging AZ op hetzelfde elan voor. Allereerst dankzij een doelpunt van landgenoot Stijn Wuytens en in de extra tijd een ongoal via Sergey Yavorskiy. Nu krijgt AZ de eerste tegenstander van formaat op bezoek namelijk Royal Antwerp Football Club. Hopelijk ontbindt Dieumerci Mbokani zijn duivels vanavond zodoende Antwerp met een goed resultaat het volgende week in Brussel kan afmaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in