Antwerp pijnlijk uitgeschakeld

1
Royal Antwerp FC - AZ Alkmaar Europa League
Bron: rafc.be

Antwerp stond op één minuut van een unieke prestatie. Maar ze hebben zichzelf de das omgedaan. Vooral Dieumerci Mbokani en Didier Lamkel Zé mogen in de spiegel kijken. Met elf tegen elf had The Great Old wellicht in de poules gezeten. Nu trekt AZ Alkmaar Europa in. Bovendien misdroegen enkelingen zich.

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN ANTWERP EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘ANTWERPFANS’

Laszlo Bölöni wilde met Antwerp dolgraag naar de poules van de Europa League, maar wist tegelijk ook dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Te meer omdat Aurelio Buta er niet bij was. Ritchie De Laet werd op de rechtsachter geposteerd, terwijl Abdoulaye Seck terug in de ploeg kwam na zijn schorsing in de heenwedstrijd.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd met meteen een paar goeie kansen waar Marco Bizot toch tussen moest zitten. Een schot van Refaelov, een poging van Lamkel Zé dat niet al te gevaarlijk was. De bezoekers waren nergens. Bolat kende een rustige avond in het goedgevulde Koning Bosuilstadion.

Rood Mbokani

Maar Antwerp zou Antwerp niet zijn als er geen speciaal kantje aan de wedstrijd zou komen. Dieumerci Mbokani kreeg eerder licht geel, maar liet zich enkele minuten later domweg vangen en zou zijn tweede gele kaart krijgen. Hij moest vroegtijdig naar de kant. Nog maar de vierde rode kaart uit zijn carrière. Meteen een mogelijke kwalificatie moeilijker gemaakt.

Een domme actie met grote gevolgen. Plots was Antwerp niet meer die aanvallende ploeg die AZ Alkmaar in de problemen bracht. De bezoekers kwamen iets beter in de wedstrijd, maar aan kansen kwamen de Nederlanders niet. Met een brilscore gingen we in het Koning Boudewijnstadion richting kleedkamers.

Na de pauze probeerde Antwerp ook met tien man aanvallend voetbal op de mat te leggen, maar wel met meer zekerheid achterin. Lamkel Zé werd voor de tweede helft nog aangemaand om niet snel een gele kaart te pakken. Resultaat: nog geen vijf minuten later was hij geelgeboekt. De gekke Kameroener zou later nog van zich doen spreken.

Het werd moeilijker voor Antwerp, AZ Alkmaar probeerde meer richting het doel van Sinan Bolat te trappen, maar de Turkse goalie leek niet te kloppen. En Dame Fortuna stond ook aan zijn kant, getuige een bal tegen de paal die nadien in zijn armen verdween. En af en toe prikte Antwerp ook nog eens tegen.

Lamkel Zé scoort en mag gaan douchen

De ingevallen Martin Hongla sprintte richting de zestien van AZ, zag vanuit zijn ooghoek ook Didier Lamkel Zé meesprinten en bediende hem. De Kameroener knikte de 1-0 tegen de touwen. Even was hij de held, want bij het vieren van de supporters ging hij naar de omheining. En bleef hij daar even staan. De ref kende geen medelijden: rood en gaan douchen.

De Kameroener was verbaasd, deed pronkt zijn truitje uit en toonde het aan het publiek. Hij maakte het alleen maar erger door het ook richting de bank van AZ Alkmaar te doen. Een wedstrijd sowieso, en dan was het nog maar afwachten of daar meer van zou komen. Antwerp moest met negen man achteruit, logisch. Nog een kleine twintig minuten.

Gelijkmaker in minuut 90

AZ Alkmaar kreeg de bal, Laszlo Bölöni gooide Dino Arslanagic in de strijd en het werd verdedigen. Tien letters, acht spelers en een doelman. Zij moesten de nul op het bord houden. Bolat zat er nog een paar keer tussen en de Antwerpenaren leken de wedstrijd over de streep te trekken. Tot in minuut 90.

Een bal die achteruit werd gelegd en Calvin Stengs trapte aan de tweede paal binnen. De gelijkmaker en meteen ook het einde van de Antwerpse hoop. Met acht veldspelers nog een doelpunt maken, dat zagen we niet gebeuren. En in de verlengingen, in Enschede werd het ook 1-1, ging het fysieke aspect ook nog eens meespelen.

Antwerp ten onder in verlengingen

Het was voor The Great Old over and out. Kort na de eerste verlenging op gang werd gefloten, scoorde Ferdy Druijf de 1-2, nipt vanuit buitenspel. Maar in de Play Offs voor de Europa League is er geen VAR. Uiteindelijk zou de score nog verder oplopen richting 1-4, waarna een aantal supporters zich misdroegen.

Antwerp gaat zo uit Europa en krijgt er nog een fikse boete tegenop. The Great Old stond op één minuut van een moment de gloire. De stand is inderdaad wat groot uitgevallen, maar de negen spelers hebben alvast hun best gedaan. En die twee enkelingen, sja. Van Lamkel Zé wisten we al dat er een paar ‘vijzen’ los zaten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in